Битката при село Ключ, е едно от най-трагичните събития в българската история.Това е най-тежкото поражение, понесено от армията на цар Самуил и въобще от армията на Първото българско царство в неговото няколко вековно съществуване.
То се дължи на изтощението на българите от непрестанните войни, които следват една след друга 40години, много по-голямата територия на Византия, на стопанския и потенциал и на международните отношения тогава т.е. Византия постепенно придобива едно надмощие над българите.

Дори и тази катастрофа не прекършва окончателно българската съпротива. Тя продължава още години наред, но тя все пак показва и неравенството на силите и е като един фокус на всички събития, настъпили още от руската агресия на Светослав Киевски в 968 година, византийската окупация на Източна България в 971 година, та чак до 1018 година – окончателното завладяване на България от Византия.

Посланието към тогавашните и към днешните българи е едно и също, че става дума за отстояване на българската независимост и че е по-добре човек да има собствена държава, отколкото да бъде подчинен на чужди владетели и на чужда политическа система.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *