Един от най-достойните воини в българската история. Командир на Първа конна дивизия, под негово ръководство тя взема участие в настъплението на Трета армия в Добруджа – в битките при Куртбунар (днес Тервел), Кочмар и Карапелит, Добрич, Мустафа ачи, Азаплар, Топра Хисар, Текиргьол, Кюстенджа, Черна вода и Мачин, пленявайки хиляди неприятелски офицери и войници – румънски, сръбски и руски. Освобождава цялата Добруджа, до делтата на река Дунав.

Из словото на генерал Т. Марков, приемник на генерал Колев, на панихидата в с. Саръ-гьол, Тулчанско, в деня на погребението му в София на 8 август 1917 г.:

„Кавалеристи!
Днес, когато сме събрани тук и отслужваме панихида за покойния наш инспектор на кавалерията генерал-лейтенант Колев, там, в София, в сърцето на България, скъпата родна земя се разтваря, за да приеме в своите свещени недра неговото тяло – тялото на един от своите велики и прославени синове, и най-скъпата жертва на нашето обединение…
…Ние вече няма да го видим да язди този хубав арабски кон, който сега цвили и търси своя велик яздач; ние няма да го виждаме как той лети безстрашно с него там, гдето опасността е най-голяма; ние няма да чуем неговите заповеди, изпълнението на които ни донасяше всякога пълна победа!…
…Помнете винаги и при най-трудните условия на войната, че сте кавалеристи от най-храбрата конна дивизия на най-великия кавалерийски началник – ген. Колев! Помнете това през целия си живот и се гордейте!”

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *