Въстанието е светла страница в историята на освободителните борби на македонските и тракийските българи, и е ярък израз на техните непрестанни усилия за отхвърляне на османското потисничество и за завоюване на свобода и независимост.
 
Въпреки понесеното поражение на въстаническите сили в неравната борба с турските поробители, Илинденско-Преображенското въстание винаги ще блести с непотъмняващ блясък в историята на освободителните и революционните борби на българското население в земите от Грамос до Странджа.
 
Македония заема много важно място в политиката на България. Не бива да забравяме и Одринско, Родопите, Беломорието, но Македония е символът на всичко. Така че, постепенно настъпва една преориентация към търсене на друг вариант. Вижда се, че автономистката идея постепенно започва да губи перспектива.
България се насочва към решаване на въпроса по военен път. За съжаление, в Балканските войни това става с много груби грешки, с груба намеса на Великите сили и в крайна сметка с едно крушение на тази нагласа за решаване на въпроса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *