На 21.03.1201г. започва тридневна обсада на Варна (защитавана и от най-смелите западни наемни войници във византийската армия), след която Цар Калоян овладява града.

През 1201 година България, под управлението на цар Калоян, е във възход. По това време силната крепост Варна е владение на Византия.През ранната пролет на 1201 г., Калоян сам повежда своите полкове към Варна – единствената крепост в Северна България, която все още е византийско владение.

Описанието, което дава историкът Никита Хониати за тази обсада е твърде интересна:
“ Към това време 1202 год. – Иван Калоян предприе едно нашествие в Мизия с голяма армия и се установява пред Варна; обсажда тоя град, който се защитава храбро. Той построил четириъгълна машина, чиято дължина е била равна по широчина на широчината на рова и висока, като височината на стената на града. Тая машина била сложена на колела, тласната в рова и прекатурена вътре. Служейки си с тая машина вместо стълбове за катерене по стените, войските на Калоян в три дни са станали господари на града. Тоя варварин, не почитайки тържествеността на деня ( това бе в страстната събота, когато Исус Христос лежеше в гроба) и несрамувайки се да се казва християнин, действуваше той като демон, хвърляйки в рова всички живи, и после трупал пръс отгоре им и по тоя начин обърнал туй място на гробища.“

Не бива да се учудваме на постъпката на Калоян, след превземането на крепостта. В началото на обсадата той предлага на ромеите да се предадат, а те му отвръщат с подигравки и насмешки.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *