Преди 674г. край крепостта Русокастро, цар Иван Александър разгромява византийския император Андроник. Това е последната победоносна битка на българската войска над Византия, преди България да падне под турско робство.
 
В нея са взели участие три царски особи – царят на българите Иван Александър и двама византийски императори – управляващият в момента на битката Андроник ІІІ Палеолог и бъдещият Йоан Кантакузин.
 
Пролетта на 1332 г. била запълнена с грижите около ликвидирането на бунта на Белаур и новото раздвижване на византийците на юг. „Необявената война на Андроник III била съпроводена от невиждано разорение на българските земи.
При вестта за нахлуването Иван Александър веднага потеглил на поход (8000 души). Стигнало се до споразумение, което предвиждало част от оспорваните земи да останат под властта на Византия. Българският цар съзнателно забавял преговорите, тъй като очаквал всеки момент пристигането на помощни татарски войски. През нощта на 17 юли пристигнали чаканите татарски съюзници – 3000 конници. Цар Иван Александър решил да се възползува от предоставената възможност и сутринта на 18 юли българските войски излезли извън лагера в пълно бойно въоръжение. Андроник III трябвало да приеме сражението, въпреки че разполагал само с 3000 бойци.
В много ожесточеното сражение византийците са разгромени и отстъпват към крепостта Русокастрон, в която успяват да се укрепят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *