Св. цар Петър – първият и единствен чужд владетел признат за цар от Константинопол. Осигурява 42-годишен мир. Българката църква за пръв път получава състояние на автокефалност, и става най-могъщия стълб на православието на Балканите.

Св. цар Петър се оженил за внучката на император Роман Лакапин. За пръв път е нарушена византийската традиция да не се жени ромейска принцеса за ”варварски владетел”.

Въз основа на какво историците са направили извода, че цар Петър е бил слаб държавник и е водил България към гибел?
Петър I стои начело на България цели 42 години в качеството си на официално признат самодържец с дадената му титла цар и по време на неговото управление Българската църква е удостоена с най-високия ранг – патриаршия, за което е и канонизиран от нея за светец.
Той оставя една силна България която ще издържи половинвековна война с Византия при цар Самуил.

Някои български историци възприемат съобщението на византийския летописец Лъв Дякон, че като узнал за победата на Киевския велик княз Светослав над българската войска в 968 г., цар Петър получил апоплексичен удар, вследствие на който и починал на 30 януари следващата година. Но местни старобългарски паметници твърдят, че благоверният цар Петър, след като се отказал от царския престол, приел монашество и ревностно се подвизавал в някакъв манастир на столицата Преслав, където и мощите му лежали нетленни подир смъртта му.

Знаете ли, че:
-Всеки, вдигнал въстание по време на византийската власт над българския народ, слагайки българската корона, се преименувал на Петър.
-Цар Петър е най-дълго управлявалият държавен глава в историята на българската държава.
-В българските апокрифни летописи се казва, че цар Петър е добър цар, данъците били ниски и в България се живеело много добре.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *